6 vynikajících faktů o pizze

Je těžké definovat pizzu. Je to mazanec s polevou, nebo něco konkrétnějšího? Zatímco plochý chléb existuje v mnoha kulturách po staletí, pizza, jak ji známe dnes, je častěji spojována s Itálií, zejména s Neapolí. To, co bylo kdysi specializovaným regionálním jídlem, se stalo jedním z nejoblíbenějších jídel na světě; jeden průzkum naznačil , že „pizza“, což znamená „koláč“, je nejznámějším italským slovem mimo Itálii a poráží dokonce i „špagety“.

Navzdory evropským kořenům tohoto pokrmu Amerika přivítala pizzu jako svou vlastní, což podnítilo specifické regionální styly od New Yorku po Kalifornii – a jednu méně známou variantu, která má dokonce zabudovaný dezert. Kdy přesně pizza ve státech vzlétla? Jaká je pizza v Itálii? Jak je to s rohlíky od pizzy? Těchto šest faktů o pizze vás možná přiměje vyrazit si pro svůj oblíbený kousek.

První zaznamenaná dodávka pizzy byla v roce 1889

V Neapoli v 80. letech 19. století byla pizza základním jídlem dělnické třídy, i když nad ní šlechta ohrnovala nos. Ve zbytku země se to pořádně uchytilo, až když v roce 1889 navštívila toto přímořské městečko nově korunovaná královna Margherita. Jednou v noci, jak praví legenda , ji omrzely luxusní jídla a požádala o místní kuchyni.

Šéfkuchař pizzy Raffaele Esposito připravil královně tři pizzy, včetně toho, co dnes známe jako pizzu Margherita – rajčatovou, bazalkovou a mozzarellu pro tři barvy italské vlajky – a ručně je doručil. Legenda praví, že královna si z té pizzy ukousla jedno sousto a řekla, že je to jedna z nejlepších věcí, které kdy jedla, a podle toho také dostala své jméno.

Je docela možné, že dříve se ve městě objevovala neformálnější donáška pizzy, ale je to určitě první, která se zapsala do historie. Existuje určitá kontroverze o tom, zda je tento příběh skutečně pravdivý, ale bez ohledu na to, pizzerie, kde Esposito pracoval, Pizzeria Brandi, stále zobrazuje na stěnách královské poděkování.

Pizza vzlétla v Americe po druhé světové válce

Zatímco pizzerie existovaly desítky let předtím, zejména v dělnických italských komunitách, pizza pronikla do každodenního života v Americe až po druhé světové válce . Vojáci se vrátili domů poté, co ochutnali pokrm v zahraničí, a pizza se rychle stala prosperujícím obchodem. Pizzerie se začaly objevovat ve všech státech v zemi, zvláště poté, co byla kolem roku 1945 uvedena komerční pec na pizzu Bakers Pride. Koncem 50. let se začaly objevovat národní řetězce: Pizza Hut v roce 1958, Little Caesar’s v roce 1959 a Domino’s v roce 1960, abychom jmenovali několik. Dnes poptávka po řetězové pizze trochu klesá , ale trh s pizzou je stále silný.

Pizza byla jednou z prvních věcí prodávaných na internetu

Objednávání pizzy online se může zdát docela nové, ale první pizza byla prodána na internetu téměř před 30 lety. V polovině 90. let bylo online nakupování v plenkách. Prvním online prodejcem, jak je známe dnes, byl NetMarket , který byl spuštěn v létě 1994. (Jeho první prodej bylo Sting CD.) O necelý měsíc později Pizza Hut spustila PizzaNet , svou první online objednávkovou službu. Tehdy, s pouze vytáčeným internetem a bez služeb cloud computingu, bylo nastavení online objednávání obtížnější úkol, který vyžadoval, aby společnost instalovala server ve svém sídle ve Wichitě v Kansasu. Pilotní program byl omezen na Santa Cruz v Kalifornii, takže poté, co byli zákazníci hotovi, jejich objednávky putovaly přes internet do Wichity a poté zpět do místní Santa Cruz Pizza Hut. Poněkud marí účel, že místní Pizza Hut pak zavolala, aby potvrdila objednávku po telefonu. První objednávka byla podle Pizza Hut pizza s houbami, feferonkami a extra sýrem. Byl to velký rok pro online nakupování – Amazon byl také spuštěn v roce 1994 a eBay následoval brzy poté v roce 1995. PizzaNet bohužel nebyl tak úspěšný, ale Pizza Hut nakonec v roce 2001 znovu spustila online objednávání.

Pizza ve stylu Colorada má vestavěný dezert

Mnoho regionů Spojených států má své vlastní styly pizzy, jako jsou velké tenké plátky z New Yorku a chlebový koláč z rajčat Philly. Pizza ve stylu Colorado, známá také jako horský koláč, je o něco méně známá, ale rozhodně jedinečná . Nejtlustší částí je pletená kůra, která obklopuje vysoký stoh polevy. Masa jsou předvařená, takže nedělají nepořádek. Je to hluboké, ale daleko od velkého rozplývavého chicagského deep-miska.

Vestavěný dezert je ta výrazná pletená kůra, která je dodávána s namáčením medu, aby se doplnilo jídlo „vše v jednom“.

Italská pizza je přísně regulována

Víte, že šampaňské pochází pouze z oblasti Champagne ve Francii a cokoli jiného je jen šumivé bílé víno? Itálie má spoustu podobných pravidel. Mnohá ​​z těchto pravidel se řídí vínem , ale i pizza je chráněným spotřebním zbožím . Konkrétně neapolská pizza nebo pizza napoletana .

Aby se koláč mohl prodávat jako pizza napoletana , musí mít průměr 35 centimetrů (kolem 14 palců) nebo méně, mít zvýšený okraj 1 až 2 centimetry a splňovat řadu dalších požadavků, včetně typu mouky a techniky hnětení. a vybavení. Nejsou povoleny žádné válečky. Musí se použít konkrétní druh oregana. Přípustné jsou pouze některé certifikované odrůdy italských rajčat. A existují pouze dva druhy neapolské pizzy: Margherita (přelitá rajčaty, bazalkou, mozzarellou a dalším sýrem) a marinara (rajčata, olej, oregano a česnek).

Jedna příručka, kterou vydala Associazione Verace Pizza Napoletana, organizace zabývající se ochranou a ověřováním tradičního koláče, má 21 stran – a pravidelně kontrolují restaurace, které tvrdí, že tyto věci podávají. Miska je standardizována v Itálii od konce 90. let 20. století a v roce 2009 získala zvláštní uznání od Evropské unie.

Totino’s používá 25 různých receptů na pizzu

Problémy s dodavatelským řetězcem během pandemie COVID-19 tvrdě zasáhly potravinářský průmysl, včetně hlavních distributorů. Zákazníci se zároveň připravovali na dlouhé chvíle doma tím, že se zásobili svými oblíbenými potravinami, včetně oblíbeného občerstvení Totino’s Pizza Rolls v mražené uličce. Aby udrželi krok s poptávkou a udrželi regály zásobené, vytvořili vědci z mateřské společnosti General Mills 25 různých receptů na pizzové rolky s malými náhradami, jako je kukuřičný škrob za tapiokový škrob, takže mohli použít ten, který byl v danou chvíli nejvhodnější.

Nejsou jedinou společností, která se přizpůsobuje problémům dodavatelského řetězce se změnami receptur, ale 25 variací je jistě silným závazkem udržovat tuto oblíbenou svačinu na večírku na skladě. Je dobře, že nejsou vázáni neuvěřitelně přísným seznamem národních norem – ale abych byl spravedlivý, pokud by Amerika zakotvila jeden produkt na pizzu, pravděpodobně by to byly rohlíky s pizzou.