Možná si myslíte, že věda za mikrovlnami je relativně jednoduchá – stroj produkuje mikrovlny (jak jeho název napovídá), které zase ohřívají vaše jídlo. To je však pravda jen částečně. I když je pravda, že mikrovlny ohřívají jídlo, neohřívá se jídlo samotné, ale voda uvnitř jídla . Mikrovlny jsou spolu s rentgenovým zářením, rádiovými vlnami, gama zářením a viditelným světlem součástí elektromagnetického spektra. Ale mikrovlny obsahují zajímavou vlastnost – jsou snadno absorbovány vodou, tuky a cukry .
Tyto materiály absorbují mikrovlny jako atomový pohyb, v podstatě vibrují molekuly vody v potravinách, což zase produkuje teplo. Toto je samozřejmě jen část praktické rovnice mikrovlnné trouby pro ohřívání potravin, protože tento výsek elektromagnetického spektra není absorbován plastem, sklem a většinou keramiky, což z něj činí pohodlný způsob ohřívání jídla bez ohřívání nádoby. . Ale už jste někdy omylem vložili kus kovu do mikrovlnné trouby? Fuj. K vytvoření této výbušné situace dochází k tomu, že mikrovlny pohybují volnými elektrony nacházejícími se na povrchu vodivého kovu, což způsobuje, že objekt odráží mikrovlny. Pokud je kov po celém povrchu hladký, například lžíce , nebude to pravděpodobně problém, ale ostré hrany, jako jsou hroty na vidličce, způsobí jiskry a potenciálně zapálí nějaký hořlavý materiál v mikrovlnné troubě. Mikrovlnný kov také vytvoří nerovnováhu s dielektrickým zhroucením ve vzduchu , což může způsobit elektrický oblouk , který může prorazit díru ve vnitřní stěně, takže použití mikrovlnné trouby je příliš nebezpečné. Stručně řečeno, nedávejte kov do mikrovlnné trouby – nikdy.