Lidé pěstují ovoce přibližně 11 400 let. Důkazy naznačují, že fíky byly první, které množili lidé starověkého Jericha. V současné době se odhaduje, že po celém světě se pěstuje více než 2000 druhů ovoce. I když pravděpodobně všichni známe jablka, pomeranče a banány, existují také stovky druhů ovoce, o kterých jste možná nikdy neslyšeli, natož abyste je sami vyzkoušeli. Mnohé z těchto neznámých plodů jsou základní plodiny v místech, kde se pěstují, ale může být obtížné najít na trzích mimo jejich rodné země. Pokud tedy chcete rozšířit své patro a vyzkoušet nějaké nové lahodné příchutě, zde je sedm druhů ovoce, se kterými jste se pravděpodobně nikdy nesetkali.
Ackee
Strom ackee pochází ze západní Afriky a produkuje jedno z nejchutnějších, ale potenciálně nebezpečných plodů pěstovaných po celém světě. Ovoce samotné je zvenku vizuálně srovnatelné s broskví, ale uvnitř obsahuje tři dužnaté bílé chvojí, každý s velkým černým semenem. Konzumace ackee před dozráním může způsobit otravu , takže před konzumací musíte být opatrní. Ale dobře vyzrálé ovoce ackee je známé tím, že má krémovou texturu a jemnou ořechovou příchuť, díky čemuž je absolutním potěšením.
Zatímco ackee pochází ze západní Afriky, nyní je obzvláště populární na Jamajce. V roce 1700 byl ackee dopraven do Karibiku na palubu lodí převážejících zotročené lidi. V následujících letech se rostlině dařilo v tropickém klimatu ostrova. Ackee je na Jamajce tak oblíbené, že je klíčovou složkou národního jídla země: ackee a slané ryby . V tomto receptu se ackee vaří, dokud nevypadá jako míchaná vejce, a pak se podává spolu se smaženou slanou rybou, jako je treska nebo makrela. Hotové jídlo je ozdobeno slaninou, rajčaty, chilli nebo čímkoli jiným, co si jedlík přeje.
Mangostan
Mangostan je sladké, šťavnaté ovoce, o kterém se věří, že má svůj původ na Sundských ostrovech Malajského souostroví. Dnes se ovoce konzumuje v celé jihovýchodní Asii a je obzvláště oblíbené ve Vietnamu. Každá mangostana má zhruba velikost malého pomeranče a na vnější straně má tvrdou fialovou skořápku s bílým masitým ovocem uvnitř. Dá se jíst čerstvá, sušená nebo konzervovaná a často se podává v ovocných salátech, jako sorbet, nebo se z ní dělá sirup či smoothie.
Mangostan byl na západní polokouli zaveden až v polovině 19. století. Začal se pěstovat v anglických sklenících v roce 1855 a nakonec se dostal do Ameriky. Ovoce se stalo obzvláště populární v celé Střední Americe a Karibiku, ačkoli ve Spojených státech bylo až do roku 2007 zakázáno kvůli obavám z dovozu ovocných mušek. Mangostan musí být nyní vystaven radiaci, aby se sterilizovali potenciální škůdci, než se dostane do USA
Sapodilla
Sapodilla , pěstovaná v Mexiku a Střední Americe, je žlutohnědé ovoce s hrubě strukturovaným povlakem. V podstatě stejným způsobem, jakým můžete určit zralost avokáda, byste se měli před jídlem ujistit, že sapodilla je na dotek tvrdá. Ve skutečnosti, když sníte nezralou sapodilu, dužina vyvolá nepříjemný pocit podobný bavlněným ústům. Jakmile kůra začne měknout, je sapodilla připravena ke konzumaci a měla by mít pižmovou a sladovou chuť podobnou melase.
Sapodilly se často míchají do smoothies, podávají se spolu se zmrzlinou nebo se míchají s jiným ovocem, aby se vytvořily džemy a želé. Historicky, chicle — mléčná míza ze stromu sapodilla — ve skutečnosti používali jako žvýkačku staří Aztékové. Strom pěstovali i Mayové, kteří jeho dřevo používali k vyřezávání; tyto 1000 let staré rytiny lze stále nalézt v ruinách Mayů v regionu.
Kiwano
Meloun kiwano je ovoce pocházející z Keni, Malawi, Sierry Leone a dalších částí Afriky, které je známé svým nápadným vzhledem. Na vnější straně má ovoce špičatou žlutou skořápku, což vysvětluje, proč dostal v USA přezdívku „Africká rohatá okurka“. Uvnitř je však ovoce plné mazlavé zelené dužiny a semen. Pokud se kiwano konzumuje ještě nezralé, chutná prý jako okurka. Jakmile je ale zralé, ovoce rozvine chuť připomínající meloun a kiwi.
Nadpozemský vzhled melounu kiwano mu také vynesl jedinečné místo v americké popkultuře. Ovoce bylo použito jako rekvizita v epizodě Star Trek: Deep Space Nine s názvem „Time’s Orphan“. V epizodě bylo kiwano označováno jako „meloun Golana“ a říká se, že se pěstuje na cizí planetě Golana.
Durian
Durian je jedním z nejznámějších druhů ovoce v jihovýchodní Asii, protože je oblíbený pro svou chuť i pronásledovaný pro svou vůni . Každý durian má velkou špičatou skořápku, která uvnitř chrání krémovou a téměř pudinkovou dužinu. Říká se, že tento měkký interiér chutná jako směs karamelu, vanilky, mandlí a dokonce i sýra. Fanoušci Durianu zbožňují komplexní chuťový profil a budou ho jíst samotné, zapékají do koláčů a pečiva nebo podávají ve smoothie. Někteří dokonce říkají, že durian si nejlépe vychutnáte, když je příliš zralý, protože vytváří texturu podobnou zakysané smetaně.
Když ale rozlousknete durian, přepadne vás také štiplavé aroma, které je přirovnáváno k rannímu smetí nebo zkaženým vejcím. Kvůli jeho silnému a odpudivému zápachu byl durian zakázán v mnoha zemích jihovýchodní Asie ve veřejné dopravě a na jiných společných místech, jako jsou hotely.
Jackfruit
Jackfruit je největší strom na světě, vážící od 10 liber do neuvěřitelných 80 liber. Ovoce je obzvláště populární v Bangladéši, kde je považováno za základní plodinu , i když je také široce populární v celém zbytku jihovýchodní Asie. Trvá pět až sedm let , než strom jackfruit začne produkovat ovoce, ale jakmile se tak stane, je pravděpodobné, že bude produkovat 150 až 200 plodů ročně. Jackfruit má špičatou kůru se žlutozelenou barvou a krémová dužina uvnitř prý nese podobnou strukturu jako přezrálý banán.
Zatímco jackfruit se pěstuje po tisíce let, v posledních letech se stal obzvláště oblíbeným mezi vegetariány a vegany. Když je jackfruit uvařený a nakrájený, vyvine texturu podobnou trhanému vepřovému a skvěle absorbuje chutě ostatních potravin, se kterými se vaří, což z něj dělá fantastickou alternativu k masu.
Monstera Deliciosa
Název monstera deliciosa znamená přesně to, co zní – „lahodné monstrum“. Ovoce pochází z rostliny původem ze Střední Ameriky, která je také známá jako „rostlina švýcarského sýra“, protože její listy jsou posety přírodními otvory, které připomínají švýcarský sýr. Skořápka plodu vypadá jako klas, jen je tvrdší a zelenější. Ovoce uvnitř dokonce připomíná jádra kukuřičného klasu – ale chuť není vůbec podobná kukuřici.
Pokud sníte monsteru deliciosa příliš brzy před dozráním, čeká vás hluboce nepříjemný zážitek. Kyselá, hořká chuť není přítelem vašich chuťových buněk a kyselina šťavelová může dráždit váš krk. Ale tato kyselina se při dozrávání ovoce rozptýlí a chuť se více podobá směsi ananasu a banánu. Ovoce je zralé, jakmile se jeho vnější šupiny začnou přirozeně loupat. Když se to stane, přihoďte ho do ovocného salátu nebo ho snězte samotné pro úžasně sladkou pochoutku.