Alergie je trápení – a někdy může být dokonce smrtelná. Pro ty, kteří mají potravinové alergie, je obsedantní kontrola štítků způsob života, aby hledali záludné přísady, jako je sója nebo pšenice. Některé alergeny musí být na obalech viditelně uvedeny, ale lidé s méně běžnými alergiemi musí být obzvláště opatrní.
Odkud potravinové alergie pocházejí a jak fungují? Jak se liší od intolerance? Mohou sezónní alergie ovlivnit naši reakci na jídlo? Těchto devět rychlých faktů o potravinových alergiích by mohlo pomoci osvětlit něco, s čím se potýkají miliony lidí.
Devět potravin způsobuje většinu potravinových alergických reakcí
Téměř každá potravina může způsobit alergickou reakci, ale devět potravin , známých jako „velká devítka“, je zodpovědných za přibližně 90 % potravinových alergií: mléko, sója, vejce, pšenice, arašídy, ořechy, sezam, ryby a měkkýši. U dětí je mléko nejčastější alergií ; pro dospělé jsou to měkkýši.
Alergie na sezam jsou na vzestupu
Až donedávna byla „velká devítka“ „ velká osmička “ – sezam zde nebyl ještě před několika lety. Vzhledem k tomu, že alergie na sezam postihuje přibližně 1 milion lidí, Spojené státy v roce 2021 prohlásily sezam za hlavní alergen. Od roku 2023 vyžaduje Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) jasné označování všech potravin, které obsahují sezam.
Potravinové intolerance se zásadně liší od potravinových alergií
Alergické reakce jsou způsobeny imunitním systémem . Tělo identifikuje jídlo – řekněme krevety – jako vetřelce, i když ve skutečnosti není škodlivé , a vytváří protilátky na obranu proti němu. Tyto protilátky se šíří do dalších buněk v těle, které uvolňují chemikálie způsobující alergickou reakci. Vážná, náhlá reakce se nazývá anafylaxe a může být život ohrožující.
Intolerance jsou velmi reálné problémy, ale fungují jinak. Když má někdo intoleranci, není schopen správně strávit určité potraviny, ať už je to kvůli citlivosti, nedostatku enzymů nebo stavu, jako je syndrom dráždivého tračníku. To může způsobit gastrointestinální potíže nebo jiné příznaky, ačkoli reakce jsou obecně méně závažné než u alergií.
Nepotravinářské zboží může vyvolat potravinové alergie
Potravinové alergie se mohou týkat nejen potravin, a lidé s potravinovými alergiemi se možná budou muset vyhýbat krémům, mýdlům nebo dokonce lékům. Někdo s alergií na mandle může mít například reakci na pleťovou vodu s mandlovým olejem. Potravinářské přísady se objevují neočekávaným způsobem ; mléko nebo vejce se mohou objevit v šamponu a sezamový olej je běžnou složkou pleťových vod a mýdel.
Jídlo může vyvolat pylové alergie
Máte sklony k senné rýmě? Některé druhy ovoce a zeleniny mohou při konzumaci vyvolat mírnou reakci – obvykle svědění, brnění nebo otoky rtů, úst a krku. To se někdy nazývá syndrom pylové potravinové alergie a obvykle to není vážné. Ne každý se sezónními alergiemi trpí těmito reakcemi, ale alergeny mají tendenci být spojeny s určitými potravinami; pokud máte například alergii na trávu, je pravděpodobnější, že zareagujete na celer, melouny, pomeranče, broskve nebo rajčata.
Některé děti přerostou potravinové alergie
Alergie v dětství nemusí být nutně navždy, ačkoli pravděpodobnost, že z nich dítě vyroste, závisí na tom, na co je alergické a jak závažná alergie je. Asi 60 % až 80 % dětí s alergií na mléko nebo vejce z nich vyroste do 16 let, zvláště pokud jsou schopny jíst tyto potraviny v pečivu. Pouze 20 % dětí s alergií na arašídy je však přeroste – a je ještě méně pravděpodobné, že přerostou alergii na ořechy nebo korýše.
Potravinové alergie se mohou vyvinout v každém věku
Alergie jsou často považovány za problém dětství nebo něco, s čím se člověk narodí – ale realita je taková, že alergii si můžete vyvinout na cokoli v kterémkoli okamžiku svého života, dokonce i na potraviny, které jste si užívali roky. Ryby a korýši jsou nejčastější alergie, které se objevují po dětství. V průzkumu z roku 2019 přibližně polovina dospělých s alergiemi uvedla, že se u nich vyvinuly v dospělosti.